Ключовите думи - ключ към по-висок SearchRank или как да оптимизираме сайта си за търсачките

Оптимизирането за търсачки е процес от различни действия, които водят до показване на оптимизирания сайт по-високо, т.е. по-напред, в страниците с резултатите от търсения при ползването на търсачките. По същество, оптимизацията на сайтовете цели да придаде по-голяма съотносимост на сайта към определени думи и изрази, защото когато потребител на търсачката направи търсене, търсещата машина има за задача да му подаде списък с предложения, които се подреждат едно след друго именно по степента си на относимост към търсеното от него. Съответно, сайтовете с по-голяма степен на относимост към търсеното изместват в резултатите онези, с по-ниска такава. Тази степен на относимост се нарича още Ранг на търсене или SearchRank (сърчранк) и всяка търсачка използва свой алгоритъм за да го изчисли и съответно да класира сайтовете. "Как да оптимизирам сайта си" всъщност значи "Как да накарам търсачките да смятат сайта ми за относим към определени думи, изрази или теми".

Развитието на всеки сайт изисква усилия в много посоки - от простото писане на съдържание до работа върху код и визия; от търсенето на популярност до интегриране на варианти за печелене на пари. Във всички тези посоки обаче, има един много съществен елемент, за който трябва да се знае от самото начало: това са ключовите думи и изрази и използването им за оптимизиране на страниците в сайта за постигане на по-висок SearchRank (ранг на търсене; позиция при търсене; степен на относимост). Работата в тази посока е част от т. нар. SEO (search engine optimisation) - оптимизиране за търсачки и е много по-различна от работата за повишаване на Ранга на важност (PageRank).

Какво са ключовите думи и изрази и защо са важни

Понятието има две страни. Когато търсачка установи съответствие между търсена дума или фраза с такива, намиращи се в страниците ни, сайтът ни потенциално ще бъде сред показаните резултати при търсене по тази дума. В зависимост от някои фактори, обаче, думите в страниците ни получават различна тежест пред търсещите машини и това пряко влияе върху позиционирането на сайта в списъка с резултати (SERP - Search Engine Results Page), формирайки неговия Ранг на търсене. С оглед именно на по-доброто ни позициониране в този списък, ние можем да съобразим сайта си с тези фактори, за да направим желани от нас думи или фрази ключови, т.е. по-важни и така да получим по-добър SearchRank (ранг на търсене) по търсене с тези думи. Това е едната страна на въпроса. Другата е, че ключова дума (фраза) трябва да е и онази, с която искаме да ни намират, с която искаме да се идентифицираме.

Как да подберем думи (фрази), които да станат ключови думи

Съществуват безплатни инструменти за оптимизиране на сайтове, сред които е и такъв, предлагащ ключови думи. Но никоя машина не може да прецени по-добре от човека, създаващ сайта, коя дума трябва да е ключова. Може само да му помогне.

Основното правило е в съответствие с току-що казаното за естеството на ключовата дума - тя трябва да е, от една страна, съществена за съдържанието на материала и от друга - да искаме да е сред тези, по които да бъдем на челни места в класациите с резултати. Ако четете материали за оптимизиране на страници, ще получите съвети от експерти, които посочват, че в Интернет има милиони сайтове, съдържащи сходна информация и съответно ако тематиката на вашия сайт е в много популярна група, то вие ще се конкурирате с всички тях за позиция в резултатите при търсене по популярните за групата термини и изрази. Затова, съветват те, изберете си ниша, която не е толкова претъпкана със сайтове. Глупости на търкалета! Отдавна няма такова нещо като незаета ниша в Интернет. Всеки ден се раждат хиляди нови страници. И всеки ден тяхното място в класирането при търсене се мени. Някои от тях дори успяват, едва няколко месеца след старта си, да се доберат до челната десятка с резултати (както тази статия, например за думата SearchRank). Как го постигат? Именно с работа по оптимизиране на съдържанието и кода си, съобразно факторите, водещи до повишаване на техния Ранг на търсене.

Кои са факторите, носещи по-висока тежест на ключовите думи и изрази

Ето тези, които съм установил, че са важни:
  • присъствие в мета таговете за име на страницата
  • присъствие в мета описание на страницата
  • присъствие в мета опеаратора за ключови думи на страницата
  • присъствие на ключови думи във връзките в страницата ви
  • наличие на ключови фрази във връзките в други сайтове, сочещи към вашия
  • присъствие на ключови думи в заглавията на материалите и страниците ви
  • присъствие на ключови думи в уеб-адреса (URL) на страниците ви
  • присъствие на ключови думи в alt и title таговете на изображенията и връзките
  • ключови думи, написани с различен шрифт, удебелен шрифт или осветяване
  • плътност на ключовите думи - колко пъти се срещат в текста на страницата
  • правопис на ключовите думи
  • наличие на ключови думи в различни параграфи, цитати, в точки и подточки
Както виждате, оптимизирането за търсачки, т.е. постигането на по-добър SearchRank (Ранг на търсене) на сайта ви, далеч не е само работа на програмистите. Половината от горните фактори са в ръцете на самите вас, ако вие пишете съдържанието на страниците си, избирате темите си и вие популяризирате сайта си. Затова ще обърна малко повече внимание върху самите фактори:

присъствие на ключовите думи във връзките в страниците ви

Когато в страниците си поставяте връзка, не пропускайте да добавите описание, съдържащо и ключова дума. Така връзките в сайта ви от една страна ще са по-полезни на посетителите ви, защото когато те позиционират курсора върху тях ще им се покаже и поставеното от вас пояснение (посочете някоя от връзките в тази ми публикация, за да видите какво имам предвид; ако ви е трудно да разберете, вижте и "Как да добавя описание (tooltip, title) на връзките в blogger"). От друга страна пък, връзките ще са съвсем според изискванията за добре оптимизирана за търсачки страница.

наличие на ключови фрази във връзките в други сайтове, сочещи към вашия

Когато популяризирате сайта си, вие оставяте на съответните чужди страници (форуми, мрежи) връзка към него. Тази връзка трябва да е с думи, които да говорят нещо на търсещите машини. Връзки от типа: кликни тук, виж, сайт, този линк и т.н. не са най-доброто решение. Вместо това използвайте да вложите във връзките важните, ключовите думи - така те ще са по-притегателни и за хора, и за търсачки.


присъствие в заглавията на материалите и страниците ви

Откривайки дадена дума или фраза в заглавие, търсачките естествено я приемат за по-важна, отколкото ако я срещнат в обикновен текст.

присъствие в уеб-адреса (URL) на страниците ви

По логиката на горния фактор, присъствието на дадена дума в самия адрес на страницата ви или на подстраница (или изображение) също има по-висока стойност. Затова се научете как да накарате адресите си да говорят.

присъствие в alt и title таговете на изображенията и връзките в сайта ви

Да, търсачките четат и там. Може да ви е малко досадно или уморително да пишете и там - 80% от поддържащите сайтове не го правят, но тъкмо затова вашият SearchRank ще е по-добър от техния.


написани с различен шрифт, удебелен шрифт или осветяване

Сигурно ви е правило впечатление по разни сайтове, че текстът е мнооооого форматиран - има големи заглавия, има подчертавания, има оцветен текст и т.н. Ако обърнете внимание, ще забележите, че това е приложено точно към ключовите думи. Това не е случайно и не е въпрос на естетика или дизайн. Просто, според логиката за оценяване на търсачките, поставените в такива тагове думи или фрази явно са важни! И ако същата дума или фраза я има в няколко сайта на една тематика, но не е "обозначена" като важна, те ще я класират след този сайт, в който тя е "обозначена".

Важно!! Изключение от това правило има в случаите, когато повтарянето на ключовите думи в страницата е прекалено много - тогава явно някой просто се опитва да подобри своя Searchrank, а не да достави полезна и качествена информация и съответно търсачката изпраща сайта в края на класацията.

плътност на ключовите думи - колко пъти се срещат в текста на страницата

Много важен момент, който навярно също ви е правил впечатление в други сайтове - някои думи и изрази се повтарят до втръсване, като за малоумни. Е, там е работата, че правилото в литературния език да се избягват повторенията изглежда точно наобратно, когато говорим за оптимизиране на текста за търсачките, чиято логика е, че щом някоя дума или фраза се повтаря често, явно е важна. За вас остава задачата да приложите това правило с оглед казаното в предишната точка и така, че все пак да не отблъснете посетителите си. Защото, освен да ги докарате до сайта си, трябва и да ги задържите в него.

правопис на ключовите думи

В много сайтове можете да видите неправилно изписани думи. Е, освен ако и търсещите не ги напишат грешно по същия начин, тези сайтове ще са извън резултатите при търсене по съответната дума. Търсачките разпознават производни думи, но не и грешно написани. А проверката на правописа е толкова лесно нещо. Но има и още една страна на въпроса - пунктуацията. Става дума за простото правило думите, след които има пунктуационен знак (точка, запетайка), да са отделени от следващата дума с интервал. Неспазването на това правило на практика води до това, търсачките да приемат слетите, макар и разделени с пунктуационен знак думи, за една цяла дума. Например, ако напишете "фактор,който", за търсачките това е равносилно на написването на "факторкойто". Да, по точно този термин вашият сайт вероятно ще се позиционира много високо в търсачките, но ако ефектът не е търсен нарочно (например напишете в търсачката "беплатна реклама за сайт" и вижте на коя позиция е моят сайт, след това напишете правилното: "безплатна реклама за сайт" - и в двата случая сайтът ми е сред първите 10 резултата, но ефектът с първия вариант, т.е. грешно изписаната дума "беплатна", е съзнателно търсен), то вие рискувате никога да не бъдете открити.

присъствие на ключовите думи в различни параграфи, цитати, точки и подточки

Добре сруктурираният текст (отделни параграфи, точки и подточки, заглавия, цитати...) също е от значение за търсачките, защото този показател им говори за качеството на съдържанието. Затова и наличието на ключови думи в различни параграфи кара търсачките да дават по-висока стойност на съответния сайт, т.е. по-висок Searchrank.

Приложете казаното дотук за ключовите думи и изрази във вашите сайтове и сами ще се убедите (ако си следите статистиката), че делът на посетителите ви, "доведени" от търсачки, се увеличава, а вашият сайт се появява все по-високо в резултатите при търсене. Спазвайте ги и се усъвършенствайте и скоро ще сте в челната десятка, а може и дори първи.

Разбира се, можете да си наемете специалист, който да свърши цялата работа по оптимизиране на сайта ви, защото има и други фактори, oосвен ключовите думи, свързани с оптимизиране за по-добър SearchRank. Досетете се кого ви препоръчвам :)



Първите 5 в резлутатите при търсене с думата 'searchrank' в Google

ПП Напишете в търсачката в сайта ми или в Google "searchrank" или вижте моментната снимка, която направих и погледнете къде е тази статия - да, тя е вече на 2-ро място измежду стотици хиляди сайтове, писали за SearchRank (без значение, че е на български дори!!!).
Можете да погледнете по-детайлна и актуална информация за постигнатите от мен резултати по оптимизация на сайта ми тук.

Ако информацията ви е била полезна, подкрепете ме!

Споделете тази статия от "Направи си сайт!" в още мрежи и/или гласувайте за нея!

5 коментара:

Анонимен каза...

Супер

cutsy каза...

COOL

Анонимен каза...

ne e to4no taka s tarseneto na "searchrank" Google popravia frazata na "search rank" i cialata rabota e fokus bokus t.e. prah v o4ite

пари от интернет каза...

Много полезна статия, особено за начинаещи като мен. Тъй като споменаваш, че правописа е много важен, ще ти посоча една правописна грешка от статията, да си я коригираш.
Първото изречение под изречението:
"присъствие на ключовите думи във връзките в страниците ви"
а именно: "Когато в страниците си поставяте връка..."
Може би си искал да напишеш връзка, а може и да е целенасочено, де да знам. Както и да е длъжен съм да ти я посоча.
Всичко най-хубаво и успех!

Julia каза...

Извинявайте "пари от интернет"/добре казано!/, но посочения пример не е правописна грешка, а изпусната буква "з". Правописна грешка е да напишеш "връска". Ако това не е ключова дума във Вашия сайт, и е единичен случай...уверявам Ви, че такава грешка няма да бъде фатална или "забелязана" от търсачките. Ако имате време и желание прочетете всички статии на Митко и ще откриете и други такива грешки /изпуснати букви/, но това не е попречило сайтът му да се появява в първите резултати при търсене. Хем като ги прочетете ще научите много полезни неща, които можете да приложите във вашия сайт :))

Публикуване на коментар

Моля, имайте предвид, че коментарът ви ще бъде одобрен само ако пишете на кирилица. Можете да използвате някои HTML оператори, например <b>, <i>, <a>.
Благодаря ви!